Mielentaide ry tiedottaa

Viimeksi päivitetty: 30.08.2020

30.8.2020

Elokuun toiminnassta jouduttiin peruuttamaan Isosaaren retki 22.8.2020 osallistujapuutteen vuoksi, sillä kahden ryhmänvetäjän lisäksi tapahtumaan olisi osallistunut vain 2 muuta jäsentä, jotka kaikki 4 olivat hallitusjäseniä. Jäseniltä ei saatu tietoa miksi tapahtumaan ilmoittautuminen ei kiinnostanut, vaikka kesällä tapahtuman järjestämisen puolesta käytiin jäsenten keskuudessa keskustelua jolloin vielä oli 9 jäsentä kiinnostunut osallistumaan. Tapahtumassa korona-pandemia olisi huomioitu jakamalla osallistujille lauttamatkalle kumpaankin suuntaan kasvomaskit sekä vinyylihanskat ja omaksi 100ml:n käsihuuhde. Jäsenten osallistumismaksu oli 10€, jolla sai edestakaisen lauttamaksun arvoltaan 18€ sekä 0,5 litran kivennäisveden ja käsihuuhdepullon.

Yhdistys on kauden aikana joutunut peruuttamaan 13 tapahtumaa, joista 12 koronan vuoksi ja yksi osallistujien puutteesta. Kaudella toteutuneita tapahtumia on ollut 9, joista 6 liittyi kesällä toteutuneeseen juhlanäyttelyyn. Seuraava tapahtuma on 15.9.2020 Jyväskylä -päivä, jonka teemana on Keski-Suomen toiminta-alueen jäsentapaaminen. Jäsenetuna ruokaetu, jossa saa omavalintaisen pizzan ja lisäksi 100ml:n käsihuuhdepullon. Keski-Suomen toiminta-alueella on 7 jäsentä, joista 6 jyväskylästä. Jyväskylä -päivän jäsenmiitin ryhmänvetäjiksi tulevat Helsingistä yhdistyssihteeri Heidi Denizhan ja varapuheenjohtaja Sanna Nevalainen, jolloin maksimiosallistujamäärä voisi olla 9. Tällä päivämäärällä ilmoittautuneita ryhmänvetäjät mukaanlukien on 4.

Yhdistyksellä on 3 jäsentoiminta-aluetta, jotka ovat maakunnittain Uusimaa (tk = toiminnankeskuksena Helsinki/Vantaa), Pirkanmaa (tk. Tampere) ja Keski-Suomi (tk. Jyväskylä). Jäsentoiminta-alueilla on tarkoitettu järjestää alueellista paikallistoimintaa mutta ainoastaan Uusimaa-alueella Helsingistä löytyy valmiudet siihen 4 vertaisohjaajan avulla. Iso vaikeus on saada vapaaehtoistoimijoita jäsenistöstä vertaistoiminnan ohjaajiksi vaikkapa jäsenmiittejä järkkäämään tai vertaisryhmiä. 15.9. jäsentapahtuma Jyväskylässä mahdollistuu vain, koska Helsingistä saapuvat hallituksen 2 jäsentä osallistuvat KYT ry:n kevätkokoukseen, josta syystä ovat Jyväskylässä. Muussa tapauksessa tulee liian kalliiksi matkakulut huomioiden lähettää Helsingistä vertaisohjaajat paikallistoimintaa ohjaamaan muille jäsentoiminta-alueille, joissa ei ole omia vertaisohjaajia.

Mielentaide ry:n kotisivuille mielentaide.fi on tehty muutoksia. Galleria on tuotu yhdeksi 6:sta otsikkolinkistä ja sen paikalla aiemmin ollut EXITUS 2021-linkki on siirretty Yhdistys >> Näyttelytoiminta >> EXITUS 2021, josta löytyy EXITUS Galleria, jossa näyttelyn taiteilijoiden teoskuvia sekä poimintoja näyttelystä. Otsikkolinkistä Galleria löytyy yhdistyksen toiminnan tukemiseksi myynnissä olevat pikkutaulut (18cm x 24cm) sekä Marko Fromin kirjoja. Lisäksi Galleriassa on juhlanäyttelyn erkoismaininna saaneet taitelijat teoksineen. 

 

9.8.2020

Mielentaide EXITUS 2021 näyttelyssä jaettiin 2 erikoismainintaa. Taiteilija Sirkka Lasner erikoismainintana näyttelyn onnistunein taiteilija. Näyttelyn realistisin teos erikoismaininta teokselle "Before you can heal" taiteilijalle Mari Asikkala. Lisätietoja mm. perustelut lue täältä

Yhdistyksen verkkosivuille tulee muutoksina helposti löytyvä Galleria, josta löytyy jäsenten myynnissä olevat teokset (joiden teosmyynnin välityksenä yhdistys ottaa 15% provision) sekä yhdistystuotteiden myynti, jossa myynnissä jäsenten taiteilemia tai lahjoituksina myytäviä teoksia.

Yhdistyksen tapahtumajärjestäminen korona-aikana tapahtuu tapahtuma kerrallaan, jolloin vallitsevan koronatilanteen valossa harkitaan tapahtuman järjestäminen. Yhdistyksellä on mahdollistaa osallistujille suojatarvikkeita, kuten vinyylihanskat, suojamaskit sekä käsihuuhteet. Seuraava toteutettavissa oleva tapahtuma on Isosaari retki (Helsingissä) 22.8. 

 

2.7.2020

Mielentaide EXITUS 2021 näyttelyn 1-osa saatiin päättymään 30.6.2020. Näyttelyä jatkaa vielä 30.7.2020 saakka toisen kerroksen vitriininäyttelyä, jossa esillä on taiteilija Heidi Anttilan keramiikkateoksia sekä kirjailijoiden Marko From, Jani-Markus Heinola ja Katariina Pekkanen kirjajulkaisut. Näyttelyn kävijäkyselyssä kysyttiin suosikkiteosta ja saatujen äänten perusteella tykätyimmäksi teokseksi valittiin numerolla 38. esillä ollut teos: Vuodenkierto omenapuun oksilla, joka on öljyvärimaalaus kankaalle koostuen 4-osasta. Sen taiteillut virolaissyntyinen Sirkka Lasner valittiin kävijä-äänten kertymän perusteellä näyttelyn onnistuneimmaksi taiteilijaksi. Myös kävijöiden kesken arvottiin 3 upeaa risteilyetukorttia, jotka sponsoroi Viking Line. Voittajien nimet ja myös voittanut teos on nähtävillä näyttelyn sivuilla, jonne pääsee tästä.

Mielentaide ry on kesätauolla ajalla 2.7.2020 - 2.8.2020. Tulevaa syyskauden toimintaa on päivitetty tapahtumat kalenteriin, josta lisätiedot löytää elokuussa olevasta juhlaretkestä Isosaareen, syyskuun Jyväskylä -päivästä ja lokakuun Tampere -päivästä.

 

29.6.2020

Mielentaide EXITUS 2021 näyttely Samuli Parosen Salissa on viimeistä päivää 30.6.2020 ja 1.7.2020 se puretaan. Näyttely on ollut 2-osainen, joten toisen kerroksen vitriininäyttelyn viimeinen päivä on 30.7.2020. Näyttely saatiin pitää korona-ajan peruutusuhasta huolimatta täysin aikataulun mukaisesti. Ainoastaan 15-vuotta avajaisjuhlista jouduimme koronan takia luopumaan, kun yleisötilaisuudet olivat rajattuna. 

Yhdistys joutui peruuttamaan 12 tapahtumaa koronan vuoksi. Jäsenmiitti Seurasaaressa oli koronaperuutusten ensimmäinen tapahtuma, johon saatiin 6 osallistujaa. Kesäkuussa on läpiviety 3 jäsentapahtumaa, joissa on yhteensä ollut 19 osallistujaa (EXITUS 2021-rakennusryhmä 2.6. osallistui 9 jäsentä, taidelounas Riihimäellä 17.6 keräsi 6 osallistujaa ja jäsenille avoin halituskokous 28.6 sai 4 osallistujaa). 

Puolivuotissaldo jäsenyydessä kertoo, että 9 jäsentä on 2020 liittynyt ja saman verran (9) eronnut. Jäsenyydet kestävät nykyisin maksimissaan 2 vuotta, joskin pitkäaikaisia jäseniä vuodelta 2005 - 2007 liittyneitä on 1/4 osa jäsenistöstä. 

Yhdistys viettää kesätaukoa 2.7. - 2.8.2020, jonka aikana ei yhdistystoimintaa. Facebook-sivut ja ryhmä ovat auki.

 

7.5.2020

Riihimäen kaupunginkirjaston julkiset sisätilat avautuu hallitusti ja asteittain 1.6.2020 alkaen. Kirjasto odottaa ohjauskirjettä julkisten tilojen hallitusta avaamisesta, jota odotellessa Mielentaide ry valmistautuu juhlanäyttelyn järjestämiseen ollaksemme valmiita heti, kun näyttelytila voidaan käyttöön avata. On mahdollista kuitenkin, että näyttelystä ei saada 4 viikkoa, vaan joudutaan tyytymään lyhkäisempään näyttelyaikaan, joskin yhdistys toivoo vähintään 2 viikon näyttelyä. Kirjaston muiden näyttelyiden taiteilijat pitävät kiinni omista tilavarauksistaan, joten ei ole mahdollista siirtää näyttelyä muuhun ajankohtaan.

Juhlanäyttelyyn mahtuisi mukaan vielä yksi taiteilija, jolla 6 - 8 teosta.

Yhdistyksen toiminnasta peruuttamatta jätetty juhlapiknik 28.6.2020 pidetään edelleen mahdollisena, jos yhteysveneet Isosaareen alkavat normaalisti toimia. Jos tapahtuma järjestetään, saavat osallistujat suojavälineinä käyttöönsä hengityssuojaimen, vinyylikäsineet (virus- ja bakteerisuojalla) sekä käsihuuhdetta. Kevätkauden osalle ei suunnitella uutta toimintaa. Syyskauden osalta on vielä suunnittelematta miten yhdistys voisi kotonaan liittyen toimia, josta haemme jäseniltä ehdotuksia. 

Vertaistuettuja verkkopalveluita tuloillaan.

 

14.4.2020

Yhdistyksen hallitus on vapautettu yhdistystehtävistä 3.5.2020 voidakseen panostaa oman jaksamisensa ylläpitämiseen.

Jäsentoimintaa ylläpidetään Facebook-ryhmän avulla. Eristysten päättyessä voidaan harkita fyysistä toimintaa, jonka suojana voidaan käyttää yhdistyksen tilaamia hengityssuojia, suojakäsineitä sekä käsidesiä.

  

5.4.2020

Koronan takia on peruttu 12 tapahtumaa, joista viimeisenä Pirkanmaan jäsenleiri elokuusta. Tapahtumakalenteriin on jätetty peruuttamatta 15-vuotta juhlapiknik 28.6.2020, jonka toteuttamisen arvioimme kesäkuun alkaessa. Myös kesä- ja heinäkuulle suunnitellun 15-vuotta juhlanäyttelyn osalta arvioimme näyttelyn toteuttamista toukokuun aikana, jossa vertailukohtaa haetaan muista näyttelytapahtumista, joiden on ollut tarkoitus olla kesäkuussa. Näyttelyhän ei sinällänsä koronatartuntoja lisää, vaan kyse on näyttelyssä kävijöiden vastuusta tulla terveenä ja lisäksi näyttelyssä voidaan opastaa turvaväleihin sekä maksimimäärään henkilököitä näyttelytilassa yhtä aikaa. Juhlanäyttelyn avajaiset 3.6.2020 peruutetaan.

 

30.3.2020

Mielentaide ry peruu ne fyysiset syyskauden tapahtumat, joiden loppujärjestelyt oli tarkoitus tehdä kevätkauden aikana ennen heinäkuun kesälomataukoa. Näin ollen peruutuksen kokee Pirkanmaan jäsenleiri Vesilahdessa. Jäsenleirin tilalle voidaan syyskaudella toteuttaa jokin kevätkaudelta peruttu saaritapahtuma, mikäli yleinen tilanne koronaan liittyen sen mahdollistaa.

Juhlanäyttelystä on 4 taiteilijaa peruuttanut, joista 2 on eronnut yhdistyksestä. Jäljellä on 7-8 osallistumishaluista taiteilijaa, joiden avulla juhlanäyttely pyritään viemään lävitse sillä tavoin, kuin se mahdollista on. Lue lisää Mielentaide -näyttelyiden yleisestä järjestämisestä, josta on artikkelin kirjoittanut yhdistyksen perustaja ja näyttelyjen koordinaattori / yhdistyksen puheenjohtaja Ari Kiviaho.

 

25.3.2020

On helppo peruuttaa koko vuoden 2020 suunnitellut fyysiset tapahtumat, koska tapahtumia oli suunniteltu vain elokuun loppuun saakka.
Sen sijaan yhdistys pyrkii toimimaan muulla tavoin, joka selviää huhtikuun aikana.

Juhlanäyttely on pyrkimyksenä järjestää kuluvan vuoden aikana tavalla tai toisella. Tässä ei ole kyse taiteilijoiden tai muidenkaan altistamisesta pandemialle, vaan keksiä perinteisestä näyttelystä poikkeava keino teosten esittämiselle. Vaihtoehtoja on ja toukokuussa varmistunee, jatketaanko vaihtoehtoisella tavalla järjestäen, vai lopetetaanko näyttelyhankeen parissa työstäminen kokonaan.

 

18.3.2020

Ohjeistus ja suositus muuttuu lähes päivittäin, josta syystä Mielentaide ry ei ole heti reagoinut peruuttamalla toimintaansa. Peruutamme suosituksen mukaisesti livetoiminnan toukokuun loppuun saakka.

Juhlanäyttelyn järjestäminen pidetään voimassa, kunnes on varmaa voidaanko se pitää vai peruuttaa. Näyttelyn avajaiset voidaan peruuttaa ja mikäli näyttely saadaan rakennettua, voidaan pitää 30.6.2020 näyttelyn lopettajaiset. Mikäli näyttely järjestetään, pyrkii yhdistys toteuttamaan näyttelyn rakentamisen siten, että rakentaminen ei altista tartunnoille. Näyttelyn järjestämisessä on kuitenkin toinenkin puolensa, kun kansa on ajettu valmiuslain myötä eristyksiin, niin mikäli kirjastot ovat auki saavat kirjaston asiakkaat myös mahdollisuuden taide-elämykseen.

 

16.3.2020

Espoon kaupunginteatterin ohjelmistot on peruutettu.

Mielentaide ry livetapahtumat peruutetaan huhtikuun loppuun saakka.

Juhlanäyttelyyn (3.6. - 31.7.2020) valmistautumisia jatketaan, sillä näyttelyn rakentamiseen on vielä yli 2 kuukautta aikaa ja koronatilanne ehtii vielä muuttua parempaan päin. Kuitenkin näyttelyn valmisteluita tehdään taiteilijakohtaisesti etänä, joten koronaan tartuntariskiä ei ole. Näyttelyn järjestämisestä / peruutuksesta yhdistyksen hallitus tekee päätöksen toukokuussa viikolla 21. Sama koskee näyttelyn avajaisjuhlia, joiden järjestämisestä yhdistyksen hallitus linjaa kokouksessaan huhtikuussa viikolla 18, jolloin todennäköisesti tapahtuman järjestämiseen tehdään muutoksia. Mahdollinen peruutuspäätös tehdään 2 viikkoa ennen tapahtuman alkamista.

Yhdistys pitää muiden suunniteltujen tapahtumien järjestämisen valmiutta yllä ja tiedottaa viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa, jos muutoksia / peruutuksia päätetään tehdä.

Mahdollisesti toimintaa verkossa lisätään koronatilanteen ajaksi. Yhdistyksellä on hyvät valmiudet verkkovertaistukipalvelun käyttöön ottoon.

 

9.2.2020

Jäsenille -alueelle uusia sivuja. Aiemmin alueella on ollut jäsenluettelo ja viimeisin jäsenkirje nähtävillä. Uusina sivuina lisätiin Asiakirjapankki (josta voi lukea mm. yhdistyksen kokousten sekä hallituksen pöytäkirjat), Sivukartta (jossa suoralinkitykset jäsenille tärkeistä sivuista) sekä Osallistumisilmoitus (joka vielä on keskeneräinen). Jäsenet -sivun alueet näkyvät ainoastaan kirjautumalla jäseneksi.

5.2.2020

- Paluu juurille; Taivas ja Maa -kaksoisnäyttely Helsingissä joudutaan peruuttamaan osallistujavähyyden vuoksi. Näyttelyyn haettiin viitta taiteilijaa 2019 ja saatiin varmistettu 3 hyväksyttävää taiteilijaa, joista vain 2 on vahvistanut tammikuussa 2020 osallistumisensa. Näin ollen on näyttely pakko peruuttaa, sillä oltaisi tarvittu vähintään 3 taiteilijaa, jotta mahdollistetut näyttelytilat olisi saatu täytettyä. Tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen näyttely, jonka järjestäminen on jouduttu peruuttamaan. 

- Ilmaisutaiteen kiinnostustus Mielentaiteessa tuntuu pysyvän heikkona. Espoon Kaupunginteatterissa esitettävän Lehman-trilogian ennakkonäytökseen 19.3.2020 saatiin vain 5 osallistujaa. 

- Riihimäen 15-vuotta juhlanäyttely sen sijaan kiinnostaa ja jo 9 taiteilijaan on jäsenistöstä löydetty. Maanantaina Facebookissa jaettu julkaisu, jossa mm. helmikuun voimassa vielä olleesta taiteilijahausta, on tavoittanut jo yli viistuhatta henkilöä. Julkaisun tarkoituksena on saada uusia jäseniä sekä uusia taiteilijahakuja näyttelyyn, joskin yhdistys vastaanotti useamman haun ja kertoessaan, että näyttelyyn pääsy edellyttää jäseneksi liittymistä, niin hakeneet eivät ole jäseneksi hakeneet. Yhdistys ei voi valita "ei-jäseniä", koska siinä riskinä se osallistumisen peruminen. Yhdistyksellä on käytössään 35€ panttimaksu, joka palautetaan elokuussa, kun näyttely on ohi tai jos joku peruuttaa tai muutoin rikkoo ohjeistusta / sääntöjä, niin panttimaksu jää yhdistykselle kulukorvauksena. Kuluja kertyy näyttelymarkkinoinnissa ja taiteilijakohtaisessa järjestelyiden kohdentamisessa, joiden avulla autamme taiteilijoita löytämään heidän taiteestaan kiinnostuneet.

mielentaide.fi sivuja uudistetaan helmikuun aikana. Päivitämme uutta tietoa ja selkeytämme sisältöä. Rakennamme myös uutta verkkopalvelua. Sivuilla saattaa esiintyä tilapäistä "sivua ei näy" vikailmoitusta, joka korjaantuu ku tulet uudelleen tunnin päästä. Pahoittelemme mahdollista haittaa.

 

31.1.2020

- Mielentaide ry hallitus järjestäytyi 18.1.2020 (ensimmäisessä kokouksessaan), jossa varapuheenjohtajaksi valittiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (Helsinki) ja yhdistyssihteeriksi Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (Helsinki). Heidi hoitaa näyttelysihteerin tehtävät kevätkaudella. Hallituksen puheenjohtajana toimiva Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (Helsinki) on ottanut tavoitteekseen hallituksen toiminnan tiiviinä pitämisen, jolloin kokouksia kutsutaan koolle noin kuukauden välein ja lisäksi hallitusjäsenet tiivistävät jäsenistöön päin olemistaa osallistumalla jäsentapahtumiin alueesta riippumatta. Palautekanava jäseniltä hallitusjäsenille pidetään avoimena.

- 15-vuotta juhlanäyttelyyn Riihimäellä on saatu 8 taiteilijan vöhimmäismäärä, mikä tarkoittaa näyttelyn järjestämistä. Ylärajaa ei ole ja taiteilijahaku on vielä helmikuun ajan auksi. Näyttelyn kokonaiskestoa on jatkettu vitriininäyttelun osalta noin kuukaudella päättyen 31.7. Näyttelyä rakennetaan 1.-2.6 ja keskiviikkona 3.6 pidetään juhlavat avajaiset, joissa teemana myös yhdistyksen 15-vuotta taival. Perjantaille 5.6 suunnitelaan ulos katoksen alle pientuotemyyjäisiä (jotka ovat yhtä aikaa erämessujen kanssa tuoden paljon ihmisiä paikalle). 

- Ennen juhlanäyttelyä on paljon muutakin toimintaa, kuten Kaunissaaren retki toukokuussa, joka on yhdistyksen jäsenille ilmainen lauttaliput sisältäen. Jäsenmiitit Tampere huhtikuussa ja Jyväskylä toukokuussa tarjoavat yhteisen tutustumisen alueen jäsenistön kanssa, joihin myös hallitusjäsenet osallistuvat. 

- Lehman-trilogia 19.3 Espoon Kaupunginteatterissa ei näytä kiinnostavan jäseniä, vaikka yhdistys mahdollistaa peräti 65% alennusta sopimushintaisista 15€ lipuista (joka on edelleen "ei-jäsenen" hinta alennetun hinnan olevan 5,25€. Ilmoittautuneita on vain 3.

- Yhdistys on ottanut käyttöön 3 eri mallista juhlalogoa kaudelle 2020, joiden suunnittelijana on graafikko Tanja Pulliainen.

 Juhlalogot tulevat mielentaide.fi sivujen kautta ladattaviksi helmikuun aikana. Logokuvien käyttöoikeuksista tulee samaan yhteyteen säännöt.

 


 

Tuoreet uutiset keskitetysti - Tilaa uutiskirje

 

 

Osumat: 12856