Blog Theme by PHP Website

Historia & Tulevaisuus

Mielentaide ry:n perustamiskokous oli koolla 29.5.2005 helsinkiläisen vapaaehtoistyöaktivistin Ari Kiviahon kutsusta. Yhdistystä perustamassa oli 4 jäsentä. Perustajajäsenistä on yhdistyksen jäseninä mukana vielä 3, jotka ovat kunniajäseniksi kutsuttuina.

29.5.2010 yhdistys vietti 5 vuotta syntymäpäiväjuhlia jäsentensä kanssa Tallinnassa ravintola Da Vincissä.

Alueellista paikallistoimintaa keskitettiin alkuun Uudellemaalle, Keski-Suomeen sekä Varsinais-Suomeen, jolloin alueellisia keskuksia ovat olleet Helsinki, Jyväskylä ja Turku. Toiminta-alueet järjestävät erilaista vertaistoimintaa, kuten toiminnallisia vertaistukiryhmiä. Varsinais-Suomeen (Turku) ei saatu kuitenkaan jäsentoimintaa vakiinnutettua, joten sen tilalla on kokeiltu muitakin alueita. Alkaen vuodesta 2017 on kolmas jäsentoiminta-alue ollut Pirkanmaa (Tampere), jossa on useita jäseniä.

2013 yhdistys teki historiaa useilla ennätyksillä: jäsenmääräennätys kirjattiin 70 jäsentä, kaikkiaan 29 jäsentä oli vuoden aikana jossain vapaaehtoisessa tehtävässä mukana, kaikkiaan 61 tapahtumaa/tapaamista saatiin toimintavuoden aikana. Näyttelyitä saatiin kaksi.

Jäsenmäärä vaihtelee 40 - 70 jäsenen välillä, sillä melkein jokaista uutta liittymistä kohden jäseniä eroaa, kun toiminta ei vastaa enää odotuksia tai henkilö ei enää ole avun tarpeessa. Jäsenistöstä noin 95% on naisia ja vain noin 5% miehiä, joista suurin osa on läheisjäseninä mukana puolison asemassa. 

Vuosina 2005 - 2014 yhdistyksen vuosibudjetti sisältäen MTKL:n perustoiminta-avustuksen, oli noin 2000€, jonka tuli riittää koko vuoden toimintaan.  Niukasta budjetista huolimatta yhdistys pystyi säästöliekillä toimien järjestämään vuosittain jäsenille paljon mieleistä toimintaa. Nykyisin vuosibudjetti on 5000€ paikkeilla (5029€/2018). Suurin osa yhdistyksen vuosittaisista käyttövaroista mahdollistaa Mielenterveyden Keskusliitto ry:n avustukset.

Mielentaide ry täytti 10 vuotta 29.5.2015, jota juhlistettiin komeasti Helsingissä Tuomiokirkon Kryptassa 22.6.2015 klo 18 - 20, jossa pidettiin kutsuvierasjuhla. Paikalle oli päässyt noin 60 kutsuvierasta eri järjestöjen edustajina sekä joitakin Mielentaiteen nykyisiä ja entisiä jäseniä sekä muita tunnettuja persoonia. Mielentaiteen juhlapuheen piti yhdistyksen perustaja, kunniajäsen ja toiminnanjohtaja Ari Kiviaho, joka puheessaan kertoi Mielentaiteen alkutavoitteen - suvaitsevaisuudesta mielenterveyskuntoutujien taidenäyttelyiden saamiseksi - toteutuneen. Juhlassa kutsuvieraiden osalta juhlapuheen pitivät Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen Satu Ojala sekä Mielentaiteen tärkeimpänä tukijana toimineen Pakilan seurakunnan kirkkoherra Leo Norja. Juhlassa avattiin myös 23.6 alkanut Kadonnut valo/Lost light -juhlanäyttely, jonka avauspuheen piti puheenjohtajana toiminut Tanja Pulliainen. Juhlassa yhdistys sai MTKL:n viirin syntymäpäivälahjana ja lisäksi ansiomerkit vapaaehtoisen mielenterveystyön hyväksi saivat 5 vuodesta Tanja Pulliainen ja Ulla Vuorenmaa sekä 10 vuodesta kunniajäsen Marjut Kiviaho. Juhlan herkimmät hetket järjesti lauluryhmä MT Combo, jonka tulkitsemat 6 laulua aiheuttivat usean kutsuvieraan silmäkulmat kyyneliin. MT Combo tulkitsi seuraavat laulut: 1. "Täällä Pohjantähden alla", 2. "On hetki", 3. "Ystävän laulu", 4. "Let It Be", 5. "Bridge Over Troubled Water", 6. "Niin kaunis on maa". jossa yleisö otettiin mukaan laulamamaan säkeistöjen toiset kertosäkeet.

Kadonnut valo/Lost light -juhlanäyttely 23.6 - 5.7.2015 keräsi 61 jäsenteosta 14 eri taiteilevalta jäseneltä. Näyttely Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa oli erittäin tunnelmallinen ja onnistunut. Näyttelyn aikana useampana päivänä pidettiin myös "Auta meitä auttamaan" -kampanjan pientuotemyyjäisiä. Näyttelyssä oli myös kävijä-äänestys, jossa kävijöiden avulla ratkaistiin näyttelyn parhaimmat teokset ja kävijöiden kesken arvottiin komeita sponsoreiden mahdollistamia lahjakortteja. Näyttelyn parhaimpien teosten järjestys selvisi varsin niukalla erolla toisiinsa nähden ja kun ääniä annettiin kaikkiaan 438, niin ne jakautuivat lähes kaikkien teosten kesken, mikä kertoi näyttelyn huikeasta taiteen tasosta.

 

2016 tehtiin historiaa järjestämällä taidenäyttely kauppakeskus Myyrmannissa 3.-4.6.2016 tyhjillään ollutta liiketilaa (nykyisin S-marketin käytössä) lainaten. Teoksia näyttelyssä oli mukana kaikkiaan 43 ja taiteilijoita 7, joista 2 oli veistostaiteilijoita. Aiemmin saimme myös kaksipäiväisen erikoisnäyttelyn 22. - 23.8.2014 hotelli Keurusselällä Keuruulla, jossa mukana 22 teosta.

2017 järjestettiin 2 jäsentaidenäyttelyä: Taidetta Maan ja Taivaan väliltä 2017 -näyttely Helsingissä Pasilan kirjastossa 2.-13.5.2017, jossa oli mukana 7 taiteilijaa sekä yhteensä 36 teosta. ja Tuusulan -näyttely 22.8. - 8.9.2017 kokosi 8 taiteilijalta yhteensä 38 teosta. Kummassakin näyttelyssä, kuten aiemmissakin, ovat mukaan julkaisuillaan päässeet myös kirjailijajäsenet Marko From (Naantalista) ja Jani-Markus Heinola (Kuopio).

Kalenterivuosi 2018 oli näyttelyistä välivuosi, jolloin järjestettiin kaikkiaan 20 tapahtumaa, joihin yhteensä osallistui 137 eri henkilöä ja saatiin osallistujakeskiarvoksi 7 tapahtumaa kohden. Eniten osallistujia keräsi 4. - 5.8.2018 Joutsan jäsenleiri, jossa ensimmäinen päivä vietettiin majoituspaikassa Vaihelan -tilalla ja toisena päivänä järjestettiin yhteistyössä Leivonmäen kansallispuiston ystävät (Leky) ry:n kanssa "luova päiväretki" kansallispuistossa, jonka ohjelmalla oli mm. inprovisaatiota ja päreiden maalausta. Osallistujia oli lauantaina 4.8 13 jäsentä ja sunnuntain retkipäivänä 21. Tapahtumapaikkakuntia olivat Helsinki, Vantaa, Espoo, Tampere, Joutsa, Jyväskylä, Siilinjärvi. Historiaa tehtiin verkkopalveluiden käyttäjämäärissä, jolloin hakukoneosumia mielentaide.fi sivuille tilastoitiin lähes puoli miljoonaa (498218), joista maaliskuulle osui 100339 (ja tuolloin päiväkohtainen kävijämäärä oli 4041 eri kävijää) ja kaikkiaan sivuilla kauden aikana kävi 15664 uniikkia kävijää, joka on 4514 enemmän, kuin vuonna 2017. Muita 2018 kohokohtina oli saada jäseneksi 3 uutta taiteenlajia: algoritminen taiteilija, muusikko ja nukketaiteilija. Jäsenmäärästä 44% osallistui kauden aikana vähintään yhteen tapahtumakohtaiseen vapaaehtoistehtävään.

Mielentaide ry:n jäsentaidenäyttelyissä on toiminnan alusta alkaen käytetty kävijä-äänestystä mittarina tykätyimpien teosten määrittämisessä, jolloin kävijöitä erityisesti houkuttaa osallistumaan äänestykseen risteily- tai kylpylälahjakortti, joita arvotaan nimensä ja yhteystietonsa antaneiden kesken. Eniten yhteisääniä saanut taiteilija sekä tykätyimmän teoksen taiteillut palkitaan. Vuoteen 2019 tullessa parhaiten menestyneimmät taiteilijat kävijöiden tykkääminä olivat Lailahelena Lepistö ja Taina Kemppi. Joukkoon oli tunkemassa jo 3 tykätyimmän joukossa 2017 ollut Kari Onkari ja mahdollisesti 2018 jäseneksi liittynyt Sanna Pynnönen, jonka ensimmäinen näyttely Mielentaiteessa on 2019 Risteys -näyttely Finlandia-talossa keräsi huomiota.


Tulevaisuus 2019 - 2020

Risteys -taidenäyttely Finlandia-Talossa maaliskuussa 2019 esitteli Mielentaiteen 4 tähtitaiteilijaa, joista 3 sai suoran kutsun näyttelyyn ja 4:s taiteilijapaikka valittiin kilpailutuksella. Teoksia 4 taiteilijaa kohden, yhteensä 16.

Tampereen näyttely 2019 pääkirjasto Metsossa kesäkuussa esittelee 5 taiteilijaa, joista vain 4 on liittynyt jäseneksi 2018 ja 2019. Teoksia esitellään yhteensä 18. Tampereen näyttely alkaa 3.6.2019 ja päättyy 20.6.2019.

Kauden 2019 toimintaa tarkemmin löytyy Tapahtumat -kalenterista

Mielentaide ry täyttää 15 vuotta 2020, jonka kunniaksi järjestetään suuri juhlanäyttely Riihimäen kirjastossa 3.6. - 1.7.2020 (joka rakennetaan 1.-2.6.20). Varattuna on Samuli Parosen sali, jonne saadaan sopimaan 40 - 60 teosta sekä lisäksi varattuna on samalla ajankohdalla toisen kerroksen kiinteät vitriinit. Keskiviikkona 3.6.2020 tapahtuu näyttelyn juhlavat avajaiset, joilla samalla juhlistetaan yhdistyksen 15-vuotta. Juhlaa varten pyritään harjoittamaan myös tanssi- tai lauluesitys, johon valitaan jäsenistä ryhmä syksyllä 2019 ja se harjoittelee tarkoituksenaan esiintyä 3.6.2020 juhlassa Riihimäellä.

Paluu juurille - Mielentaide ry 15-vuotta -näyttelyä kaavaillaan Helsinkiin huhtikuulle 2020. 2-osainen näyttely viedään sinne, mistä kaikki alkoi 2005.

Mielentaide ry:n toiminnan heikoin osa-alue on sen hallinto, jossa vuodesta toiseen toistuu sama kaava siitä, että syyskokouksissa ei saada ehdolle hallituksen jäseniksi tai puheenjohtajaksi henkilöitä, jotka kykenevät yhdessä toimien hallituksena ottamaan osaa kauden toiminnan aikaansaamiseen. Ne jäsenet - joilla olisi parhaat edellytykset niin terveyden, kuin ideoinninkin osalta - eivät suostu ehdolle hallitukseen tai sen puheenjohtajaksi, josta seuraa usein sellaisten jäsenten ehdolle asettuminen, jotka tekee sen väärin syin esim. yhdistyksen pelastamiseksi, jolloin hallitus ei pysty toimimaan itsenäisesti tai se kärsii johdetun toiminnan puutteesta. Hallituksen pitäisi pystyä toimimaan erillisenä jäsenten luottamuselimenä itsenäisesti toimien, jolloin muut toimielimet toimivat sen alaisuudessa. Valitettavasti vuodesta toiseen toistuu sama kaava, jossa yhdistyksen toiminnan suurin uurastaja on sen perustaja (kunniajäsen) Ari Kiviaho,

Hallitustoiminta epäonnistui pahasti myös kaudelle 2019 lähtiessä ja hallitus ei saanut pidettyä sen kaikkia jäseniä koossa; myös jäsenistössä koettiin taiteilijoiden joukkoeroaminen. Koettiin järkevämpänä kutsua 11.5.2019 ylimääräinen yhdistyskokous koolle, johon haettiin ehdolle myös uutta puheenjohtajaa. Valitettavasti uusia ehdokkaita ei saatu, kuin siltä osin, että kunniajäsen Ari Kiviaho joutui asettumaan ehdolle puheenjohtajaksi, johon hänet valittiin ja entinen puheenjohtaja siirrettiin varajäseneksi. Puheenjohtajana Ari Kiviaho laittoi tavoitteeksi pysäyttää eroamiset ja saada hallitus toimimaan, kuten pitääkin. Jotta uuden puheenjohtajan tavoitteeseen päästiin, esitti hän uuden strategian hallitukselle ensimmäisessä kokouksessaan 25.5.2019 (3:s kauden aikana) sekä jäsenistölle, jossa hallitus tiivistää yhteistyötä jäsenistön kanssa sekä tiivistää yhteistä työntekoa. Käytännössä siten, että kaikki hallitusjäsenet osallistuvat alueellisiin jäsentapaamisiin, joista ensimmäisenä matkustavat päiväseltään Jyväskylän jäsenmiittiin 3.8.2019. Hallituksen kokouksia kutsutaan koolle kuukausittain ja oheen otetaan jokin luova teema; lisäksi kokoukset ja osittain niiden sisältö julkistetaan Tapahtumat -kalenterissa. Tällainen uuden kaavan kokous pidettiin 30.6.2019 Helsingissä Pitkäkosken ulkoilualueella ulkosalla, jossa kokousta ennen tehtiin savitöitä. Seuraava kokous pidetään elokuussa Porvoossa, jossa myös kulttuuri / taide kokouksen ohessa.

Puheenjohtajana Ari Kiviaho toimii hallitukseen päin mutta ulkoisesti hoitaa vielä täysipainoisesti toiminnanjohtajan tehtäviä vuoden loppuun saakka. Juhlavuodelle 2020 lähdettäessä, Ari harkitsee asettumista ehdolle puheenjohtajaksi jättäen muut tehtävät pois. Näin ollen juhlavuoden hallitus tarvitsisi vain 4 uutta jäsentä, jolloin kaudesta saataisiin ehjä.

---------------------------------------------------------------------

Miten / mistä apua hallinnolliseen värväämiseen? Miten haetaan uusia jäseniä, joista toivotaan hallitukseen ehdolle löytyviä? Kas siinä pulma, johon otamme vinkkejä vastaan.

    

 

Osumat: 9993