Yhdistys infoa

Mielentaide ry:n perustamiskokous oli koolla 29.5.2005 helsinkiläisen vapaaehtoistyöaktivistin Ari Kiviahon kutsusta. Yhdistystä perustamassa oli 4 jäsentä. Perustajajäsenistä on yhdistyksen jäseninä mukana vielä 3, jotka ovat kunniajäseniksi kutsuttuina.

29.5.2010 yhdistys vietti 5 vuotta syntymäpäiväjuhlia jäsentensä kanssa Tallinnassa ravintola Da Vincissä.

Alueellista paikallistoimintaa on keskitetty Uudellemaalle, Keski-Suomeen sekä Varsinais-Suomeen. Alueellisia keskuksia ovat Helsinki, Jyväskylä ja Turku. Toiminta-alueet järjestävät erilaista vertaistoimintaa, kuten toiminnallisia vertaistukiryhmiä.

2013 yhdistys teki historiaa useilla ennätyksillä: jäsenmääräennätys kirjattiin 70 jäsentä, kaikkiaan 29 jäsentä oli vuoden aikana jossain vapaaehtoisessa tehtävässä mukana, kaikkiaan 61 tapahtumaa/tapaamista saatiin toimintavuoden aikana. Näyttelyitä saatiin kaksi.

Jäsenmäärä vaihtelee 55 - 70 jäsenen välillä, sillä jäseniä eroaa vuosittain useita, kun toiminta ei vastaa enää odotuksia ja tilalle tulee melkein heti uusiä jäseniä. Jäsenistöstä noin 95% on naisia ja vain noin 5% miehiä, joista suurin osa on läheisjäseninä mukana puolison asemassa.

Yhdistyksen normaali vuosibudjetti sisältäen MTKL:n perustoiminta-avustuksen, on noin 2000€, joka tulee riittää koko vuoden toimintaan. Lisäksi on mahdollista anoa MTKL:n kehittämisavustusta, jollaista yhdistys sai 1000€ vuonna 2014 lauluryhmä MT Combon perustamiseen ja toiminnan ylläpitämiseen. Niukasta budjetista huolimatta yhdistys pystyy säästöliekillä toimien, järjestämään vuosittain jäsenille mieleistä toimintaa.

Mielentaide ry täytti 10 vuotta 29.5.2015, jota julistettiin komeasti Helsingissä Tuomiokirkon Kryptassa 22.6.2015 klo 18 - 20, jossa pidettiin kutsuvierasjuhla. Paikalle oli päässyt noin 60 kutsuvierasta eri järjestöjen edustajina sekä joitakin Mielentaiteen nykyisiä ja entisiä jäseniä sekä muita tunnettuja persoonia. Mielentaiteen juhlapuheen piti yhdistyksen perustaja, kunniajäsen ja toiminnanjohtaja Ari Kiviaho, joka puheessaan kertoi Mielentaiteen alkutavoitteen toteutuneen. Arin juhlapuhe kokonaisuudessaan luettavissa täällä. Juhlassa kutsuvieraiden osalta juhlapuheen pitivät Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen Satu Ojala sekä Mielentaiteen tärkeimmän tukijan Pakilan seurakunnan kirkkoherra Leo Norja. Juhlassa avattiin myös 23.6 alkanut Kadonnut valo/Lost light -juhlanäyttely, jonka avauspuheen piti puheenjohtaja Tanja Pulliainen. Juhlassa yhdistys sai MTKL:n viirin syntymäpäivälahjana ja lisäksi ansiomerkit vapaaehtoisen mielenterveystyön hyväksi saivat 5 vuodesta Tanja Pulliainen ja Ulla Vuorenmaa sekä 10 vuodesta kunniajäsen Marjut Kiviaho. Juhlan herkimmät hetket järjesti lauluryhmä MT Combo, jonka tulkitsemat 6 laulua aiheuttivat usean kutsuvieraan silmäkulmat kyyneliin. MT Combo tulkitsi seuraavat laulut: 1. "Täällä Pohjantähden alla", 2. "On hetki", 3. "Ystävän laulu", 4. "Let It Be", 5. "Bridge Over Troubled Water", 6. "Niin kaunis on maa". jossa yleisö otettiin mukaan laulamamaan säkeistöjen toiset kertosäkeet.

Kadonnut valo/Lost light -juhlanäyttely 23.6 - 5.7.2015 keräsi 61 jäsenteosta 14 eri taiteilevalta jäseneltä. Näyttely Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa oli erittäin tunnelmallinen ja onnistunut. Näyttelyn aikana useampana päivänä pidettiin myös "Auta meitä auttamaan" -kampanjan pientuotemyyjäisiä. Näyttelyssä oli myös kävijä-äänestys, jossa kävijöiden avulla ratkaistiin näyttelyn parhaimmat teokset ja kävijöiden kesken arvottiin komeita sponsoreiden mahdollistamia lahjakortteja. Näyttelyn parhaimpien teosten järjestys selvisi varsin niukalla erolla toisiinsa nähden ja kun ääniä annettiin kaikkiaan 438, niin ne jakautuivat lähes kaikkien teosten kesken, mikä kertoi näyttelyn huikeasta taiteen tasosta. Lisätietoa kävijä-äänestyksen tuloksista täältä.